صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

پژوهشگر حوزه پولی و بانكی گفت: پرداخت وام، هزینه بانك و سرمایه گذاری مستقیم بانك ها موجب ایجاد پول در اقتصاد می شود و خروجی آن رشد نقدینگی را رقم می زند.

حسین درودیان، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه پولی و بانكی، در برنامه گفت و گوی اقتصادی رادیو گفت و گو در خصوص ضرورت مدیریت نقدینگی ارزی و ریالی، اظهار كرد: عمده نقدینگی شامل سپرده های بانكی است كه برای بررسی افزایش حجم نقدینگی در واقع باید به منشا ایجاد سپرده در اقتصاد را پیدا كنیم.

وی افزود: نقدینگی ما در نیمه سال 92، 500 هزار میلیارد تومان بود كه این میزان تا آخر شهریور ماه سال 97 بالای هزار و 700 هزار میلیارد تومان بوده است متوسط رشد نقدینگی در ایران در 40 سال گذشته حدود 25 درصد بوده كه رقم بالایی است.

پژوهشگر حوزه پولی و بانكی با اشاره به اینكه اتفاقی از نظر كیفیت رشد نقدینگی در 5 سال اخیر رخ داده، گفت: بسیاری از مردم تصور می كنند نقدینگی از مسیر دولت یا بانك مركزی در اقتصادی ایجاد می شود كه البته این تصور اشتباه است سیاستگذاران نیز تاكنون تصور می كردند اگر جلوی استقراض دولت از بانك مركزی گرفته شود در راستای آن می توان نقدینگی را كنترل كرد.

درودیان ادامه داد: بر اساس آمار در 5 سال اخیر نسبت به همه ادوار در اقتصاد ایران میزان استقراض دولت از بانك مركزی و تاثیرگذاری دولت بر پایه پولی از همه دوره ها كمتر بوده و در واقع این تمهید برای جلوگیری از رشد نقدینگی صورت گرفته است.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینكه بارها مقامات این دولت عدم اسقراض از بانك مركزی را به عنوان یك افتخار و سیاست معرفی و تا حد زیادی نیز به آن عمل كردند، بیان كرد: در گذشته رشد پایه پولی در ایران تقریبا 100 درصد بخاطر رفتار دولت ها قبل از سال 92 بوده است اما در سال های اخیر حدود 30 درصد به رفتار دولت مربوط می شود اما با وجود این امر شاهد افزایش نرخ نقدینگی هستیم.

وی با بیان اینكه عامل اصلی در رشد نقدینگی پرداخت ها و دریافت های بانك هاست، توضیح داد: پرداخت وام، سود سپرده، هزینه بانك ها، سرمایه گذاری مستقیم بانك ها و خرید دارایی ها وانواع دیگر پرداخت ها موجب ایجاد پول در اقتصاد می شود و خروجی آن رشد نقدینگی را رقم می زند.

درودیان در پاسخ به این سوال كه آیا مردم به تنهایی در افزایش نقدینگی اثرگذار هستند یا بانك ها هم در این مقوله نقش دارند، گفت: حجم و توزیع نقدینگی بسیار زیاد است و مهمتر از آن نامتوازن بودن نقدینگی است به عبارتی بخش عظیمی از نقدینگی در دست گروه اندك و سپرده گذاران كلان است كه در این صورت این گروه می توان مظنون اثرگذاری در نقدینگی باشند.

مرتبط با این خبر

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی

  • رهبر انقلاب: با جهش تولید جیب و دست كارگر پُر می‌شود

  • دستگاه‌های فرهنگی در مقوله حجاب كم‌كاری كرده‌اند