روستای " تخت سلیمان " با آتشكده آذرگشتسب
محمود ریاحی پژوهشگر فرهنگ مردم در برنامه " بومرنگ " به معرفی روستای " تخت سلیمان " در آذربایجان غربی پرداخت.
به گزارش رادیو گفت و گو، ریاحی در معرفی روستای " تخت سلیمان " در استان آذربایجان غربی گفت: تخت سلیمان یا آتشكده آذرگُشنَسبنام محوطهٔ تاریخی بزرگی در نزدیكی تَكاب و روستای تخت سلیمان ( نصرتآباد) در استان آذربایجان غربی است. تخت سلیمان بزرگترین مركز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام به شمار میرفت. اما در سال 624 میلادی و در حمله هراكلیوس، امپراتور رومیان، به ایران تخریب شد.
ریاحی افزود: آباقاخان برادرزاده هلاكوخان كه به دین اسلام گرویده بود، بر روی ویرانههای تخت سلیمان مسجدی بنا كرد كه آن نیز بعدها ویران شد و تنها كاشیهایی با نقوش و خط برجسته از آن به جا مانده كه امروزه در موزه رضا عباسی نگهداری میشود.
پژوهشگر فرهنگ مردم ادامه داد: در زمان ساسانیان ایرانیان سه آتشگاه بزرگ و برجسته داشتند. نام آتشهایی كه در این آتشگاهها نگهداری میشد یكی بُرزین مهر به معنای آتش عشق والا و ویژه برزیگران بود كه در نزدیكی نیشابور خراسان جای داشت.دومی فَربغ بود به معنای آتش فرّ ایزدی كه در كاریان فارس و ویژه موبدان و بلندپایگان بود.سومی آتشكده آذرگشسپ كه در تكاب آذربایجان قرار داشت. آتشكده آذرگشسپ ویژه ارتشیان بود و در شهر و محلی به نام شیز یا گَنجَك بر روی كوه اَسنَوند قرار داشت.آذرگشنسپ به معنای آتش اسب نر است كه بر پایهٔ افسانههای ایرانی نامیده شده است.