سواد خبری | برجستهسازی
برجسته سازی خاشقچی و بایكوت یمنی ها
رسانهها با برجسته ساختن برخی از موضوعات و پوشش برخی خبرها بیشازحد و اندازه واقعی آنها، میتوانند بر اطلاعات مردم و كیفیت درك آنها تأثیر بگذارند. بهعبارتدیگر، رسانهها گرچه نمیتوانند دقیقاً تعیین كنند كه مخاطبانشان چطور بیندیشند، اما میتوانند تعیین كنند كه چه موضوعهایی مهم هستند و «درباره آنها» بیندیشند.
آنچه مسلم است مخاطبان فعال هستند و كاملاً تحت تأثیر رسانهها نیستند اما یقیناً از اولویتها و موضوعهای برجسته شده در رسانهها اثر میپذیرند و اولویت خود را سازماندهی میكنند. درواقع اولویتهای رسانهها و موضوعهای برجسته شده در آنها، به اولویتها و موضوعهای مهم مردم تبدیل میشوند و این نخستین گام در تشكیل افكار عمومی است.
بهعنوان نمونه ، بزرگترین بنگاههای خبری كشورهای غربی، قتل یك خبرنگار عربستانی به نام «جمال خاشقچی» توسط رژیم سعودی را چنان برجسته كردند كه برای چند هفته ی متوالی (مهر و آبان ماه 1397) در صدر اخبار و افكار عمومی دنیا قرار گرفت در حالیكه جنایات نظامی این رژیم در كشتار زنان و كودكان یمنی طی یك جنگ نابرابر در همان دوره، بایكوت میشود. درواقع هدف از برجستهسازی قتل «خاشقچی»، تحت فشار قراردادن سران رژیم سعودی برای پرداخت باج به كشورهای غربی بوده است و این در حالی است كه هدف از بایكوت كشتار یمنیها، كسب سود از طریق فروش بیشتر سلاح به رژیم سعودی توسط كشورهای غربی است.