مدیركل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشكی یكی از دلایل انتشار فهرست اخیر افراد مداخله گر در درمان را موج گسترده تبلیغات افراد غیرمجاز در فضای مجازی و رسانهها عنوان كرد.
محمدرضا انیسیان، مدیركل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشكی، صبح امروز با حضور تلفنی در برنامه «صبح و گفتوگو»، آخرین اقدامات این سازمان در موضوع انتشار لیست پزشكان فاقد صلاحیت را شرح داد و ابعاد حقوقی، اجتماعی و فرهنگی ماجرا را بازخوانی كرد.
محمدرضا انیسیان ضمن تشریح ابعاد انتشار فهرست پزشكان فاقد صلاحیت، هدف اصلی این اقدام را شفافسازی برای جامعه و صیانت از سلامت عمومی دانست و خواستار افزایش دقت مردم در بررسی هویت و صلاحیت پزشكان شد.
وی با اشاره به ضوابط سختگیرانه قانونی، تأكید كرد صرف داشتن مدرك پزشكی یا عضویت در نظام پزشكی شرط كافی برای طبابت یا ارائه هر نوع خدمت درمانی نیست و هرگونه تخلف در این حوزه، با برخورد قاطع قضایی و انتظامی مواجه خواهد شد.
انیسیان اعلام كرد: هدف از اعلام اسامی افراد فاقد صلاحیت و پروانه طبابت، صرفاً افزایش سطح آگاهی عمومی نسبت به ضرورت دریافت خدمات درمانی از افراد متخصص و دارای پروانه معتبر است. ما در زندگی روزمره اگر بخواهیم كوچكترین خدمتی را دریافت كنیم، انتظار داریم فرد ارائهدهنده آن، صلاحیت و آموزش كافی داشته باشد؛ چه رسد به امر پزشكی كه مستقیماً با جان انسانها سروكار دارد.
وی با بیان اینكه صرف دریافت مدرك یا حتی عضویت در سازمان نظام پزشكی، شرط كافی برای ارائه همه خدمات در حوزه سلامت و درمان نیست، تصریح كرد: احراز صلاحیت حرفهای و صدور پروانه فعالیت بر اساس آموزش رسمی، شایستگی و ارزیابی دقیق انجام میشود. ممكن است كسی پزشك باشد اما مجاز به انجام جراحی نباشد یا برای یك خدمت خاص، مهارت و تخصص كافی نداشته باشد. بنابراین كسب اطمینان از مجوز و صلاحیت حرفهای هر پزشك، مصداق رفتار مسئولانه است.
مدیركل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشكی یكی از دلایل انتشار فهرست اخیر را موج گسترده تبلیغات افراد غیرمجاز در فضای مجازی و رسانهها عنوان كرد و گفت: در سالهای گذشته تعداد قابل توجهی از افراد با ترویج شبهعلم و تبلیغات بدون پشتوانه علمی، موفق به جذب دنبالكننده در شبكههای مجازی شدند. همین امر سبب شد بخشی از جامعه، ناخواسته در معرض توصیهها یا نسخههای غیرعلمی قرار گیرد و گاه هزینههای سنگین مادی و معنوی بپردازد. با این حال، بسیاری از این افراد فارغ از هشدارهای مكرر، همچنان به فعالیت آسیبزا ادامه میدهند و برای توقف این روند، اطلاعرسانی شفاف عمومی ضرورت پیدا كرد.
وی در رادیو گفتوگو تصریح كرد: برخی از افرادی كه نامشان در لیست قرار گرفته، پیشینه محكومیت و احكام قضایی یا انتظامی دارند. انتشار اسامی ایشان پس از سیر مراحل حقوقی، با اطلاع كامل مراجع ذیصلاح صورت گرفته است. با وجود این، بسیاری دیگر ممكن است همچنان به شكل پنهان یا با عناوین انحرافی فعالیت كنند كه سازمان نظام پزشكی با همكاری مراجع نظارتی، همواره در حال شناسایی و برخورد با این تخلفات است.
انیسیان افزود: بدون تردید انتشار این فهرست با توجه به فضای فرهنگی جامعه، شاید اقدامی نامعمول به نظر برسد اما هماكنون اقتضائات عصر ارتباطات ایجاب میكند نسبت به جریانسازیهای خطرناك و گمراهكننده واكنشی جدی داشت و مردم را با زبان هشدار آشنا كرد. همواره اصل بر این است كه اثبات صلاحیت بر عهده مدعی ارائه خدمت است و مردم باید در صورت مشاهده هر ادعایی، پیش از اعتماد، از طریق تارنمای رسمی سازمان نظام پزشكی به بررسی سوابق، سمت، تخصص و اعتبار پزشك بپردازند.
وی ادامه داد: در سامانه جستجوی پزشكان نظام پزشكی، مشخصات كامل هر پزشك از جمله نام، تخصص، فوق تخصص، شماره پروانه، تاریخ اعتبار مجوز، آدرس مطب و شماره تماس، برای استعلام و اطمینان مردم بارگذاری شده است. همچنین شهروندان میتوانند شكایات یا گزارشهای خود در زمینه فعالیتهای غیرمجاز یا مواجهه با شبهعلم را از طریق تلفنهای سازمان یا سامانه 190 وزارت بهداشت طرح نمایند.
مدیركل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشكی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دغدغههای حقوقی و دیدگاه برخی منتقدان درباره اعلام فهرست فاقدان صلاحیت توضیح داد: در مباحث حقوقی، بیان امر عدم جایگاهی ندارد اما وقتی موضوع سلامت مردم به میان میآید و خطر تهدید جان و حیثیت انسانها مطرح است، چارهای جز شفافسازی نیست. البته لیست منتشرشده مربوط به افرادی است كه در زمینه پزشكی یا درمان ادعایی داشتهاند و صلاحیتشان با حكم مراجع رسمی رد شده است. در سایر حوزهها، سازمانهای متولی مانند وزارت بهداشت یا نهادهای قضایی بر روند نظارت دارند.
انیسیان خاطرنشان كرد: در بسیاری از موارد شاهد فعالیت كسانی بودیم كه صرفاً در حوزههایی مانند عرفان، روانشناسی یا علوم مربوط به سلامت روان بدون دانش كافی و اعتبار لازم، نسخهپیچی یا توصیههای غیرعلمی كردهاند. ولو این كه این افراد ادعای پزشكی نمیكنند اما در صورت ورود به عرصه درمان یا تهدید سلامت عمومی، حتماً با نظارت و برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
وی تصریح كرد: در حال حاضر فرآیند اطلاعرسانی درباره صلاحیت حرفهای پزشكان در حال توسعه است و بهزودی جزئیات بیشتری درباره حیطه دقیق فعالیت، مهارتهای ویژه و رشتههای فرعی هر پزشك از طریق درگاه رسمی سازمان در اختیار مردم قرار خواهد گرفت تا فرایند انتخاب پزشك شفافتر و مطمئنتر شود.
در پایان برنامه، انیسیان ضمن قدردانی از همراهی مردم و رسانهها، بر لزوم تقویت فرهنگ مسئولیتپذیر مراجعه به خدمات درمانی تأكید كرد و گفت: شهروندان در صورت هرگونه تردید یا مواجهه با افراد مشكوك، میتوانند علاوه بر جستجو در سامانه سازمان نظام پزشكی، با بخش اطلاعرسانی سازمان یا سامانه 190 وزارت بهداشت ارتباط بگیرند تا ضمن طرح سوال یا گزارش، اطمینان حاصل كنند كه سلامت خود و خانوادهشان به دست افراد صاحب صلاحیت سپرده شده است.